Tips för att undvika fuktskador i huset

Eftersom fuktskador är det övergripande största problemet i många hus, så kan det vara bra att vara förberedd innan det sätter sig i väggarna. Det finns åtgärder att vidta redan innan fukten utvecklas till mögel; saker du kan göra själv till ganska liten kostnad. Läs mer så får du tips!

Att sanera bort mögel är ingen rolig sysselsättning men något du kan tvingas göra om du inte är försiktig. Men för att undvika att komma dithän rekommenderas du att ta hand om ditt hem innan fukten rotar sig. Det kan du göra med hjälp av besiktningar, regelbunden översyn, luftavfuktare och täta vädringar.

ventileringStegen till ett mögelfritt hem

Börja i enkla banor med att hålla fukten på avstånd. Det gör du enkelt genom att vädra och öppna fönstren samt satsa på ett bra ventilationssystem som gör att luften cirkulerar i hela bostaden. När du duschar, lagar mat eller bara använder ditt hem rent allmänt, så bildas det fukt som behöver komma ut för att inte göra onytta. Tänk dig att ditt hem är en mänsklig kropp som svettas av naturliga skäl. Du vill väl inte gå omkring svettig dagarna i ända utan att göra någonting åt det? Istället duschar du dagligen, byter kläder och använder deodorant för att hålla dig fräsch. Ditt hem behöver samma omsorg.

Ytterligare försiktighetsåtgärder

Förutom att vara vaksam och vädra och ventilera, kan det behövas ytterligare skydd i bostaden, mot fukt. Sådana saker kan utgöras av flera saker.

  • Luftavfuktare
  • Tätare fönster
  • Bättre isolering

Alla dessa punkter utgör en samling hjälpmedel som är bra att ha i åtanke när du vill hålla ditt hem fritt från mögel och unkna dofter. Att hålla ditt hus välisolerat är viktigt under vintern för att fukt inte ska sätta sina spår i källare, vind och krypgrunder. Men observera; täta inte för mycket då det kan ge motsatt effekt. Huset måste kunna andas till viss del. Tänk även på olika material att ha i bostaden som hjälper till att motverka fukt istället för att dra det till sig. Idag används ofta en blandning av olika material som förenklar ventileringen.