Statusinredningar kommer och går

Vissa prylar kommer och går i statussammanhang, medan andra står sig mycket länge. Det är helt enkelt likadant med det som rör hus och hem som med det som rör mode. En vattensäng är ingen vidare statussymbol idag, men en pool är lika statusfylld idag som den var 1970, för att ta ett övertydligt exempel.

Sedan finns det naturligtvis en hel del saker vars popularitet varierar över tid. Industrilampor är en sådan sak. De togs ursprungligen fram för att användas av de arbetande på fabriker, och ingen skulle ha tänkt tanken att sätta en sådan lampa på väggen i vardagsrummet, eller hänga den över matbordet. Idag kan de dock betinga ganska saftiga priser på Tradera, och för en Triplex pendel, en vägglampa med teleskoparm, får man vara beredd att lägga några tusenlappar.

Saker som återkommer

Ett annat exempel är gamla tv-spel i allmänhet, och Nintendo i synnerhet. Många glömde nog bort sitt Super Nintendo under det sena 90-talet, när den första Playstation-maskinen kom. Men sedan har många insett att det finns få spel som är så roliga att spela mot varandra som Street Fighter 2, Mortal Kombat och kanske framför allt Super Mario Kart. Dessutom verkar kassetterna hålla längre än Playstations CD-skivor.

Idag väljer många att inreda med möbler från 50- och 60-talet, och deras barn kommer antagligen att fascineras lika mycket som sina, men av ett annat decennium, nämligen 80-talet. I framtiden kommer gamla IKEA-sängar att betraktas som vintage, för att inte tala om Sacco-säckar och fåtöljer bestående av tygklädda stålställningar. Det kan alltså bli lönsamt att ”lagra” en gammal Billy-hylla i några år.