Skydda badrummet från sol och insyn

Att ha fönster i badrummet är väldigt viktigt för många, dels för att det ger en naturnära känsla och dels ger det ett bättre ljus än vad några lampor någonsin kan ge. Men om man har stora fönster som släpper in mycket ljus så kan man också behöva ha något som skyddar från de starkaste strålarna och som dessutom förhindrar att grannarna får för mycket insyn.

4493427-bathroomFönster i badrummet ger frihet

Ett badrum som inte har några som helst fönster är troligtvis inte ett drömbadrum. I inredningskataloger och på inspirationsbilder finns i princip alltid ett stort, ordentligt fönster i badrummen. Det ger ett fräscht intryck och gör att man får in en del av naturen utanför – som en stor, föränderlig tavla. För vem kan motstå att blicka ut i naturen medan man duschar, om man har chansen?

Men även om badrumsfönstren ger frihetskänslor så kan de också ställa till en del problem. Om man bor i stan kan man känna sig något obekväm med att stå och duscha vid fönstret, och då kanske man vill ha möjlighet att dra ner persienner och skydda sig från nyfikna blickar. Det kan också handla om att badrummet blir alldeles för varmt när solljuset hettar upp rummet. Då kan man som tur är skaffa persienner eller markiser på utsidan som ger skydd från solens arga strålar. Hitta markiser i Stockholm, eller persienner, och få en behagligare badrumsupplevelse.

Oväntade gäster genom badrumsfönstret

Något men heller inte riktigt tänker på när man skaffar ett stort badrumsfönster är att det kan komma in oväntade gäster in i badrummet. I Stockholm rapporterades det för ett tag sedan om en kvinna som fått oväntat besök av en ekorre som krupit in genom fönstret och vägrade lämna badrummet. Ekorren kunde antagligen inte klättra på de hala kakelväggarna och kunde därför inte ta sig ut igen, sa kvinnan till Svenska Dagbladet. Hon hade försökt locka ut den med jordnötssmör och nötter, men gav till slut upp och ringde polisen, enligt Dagens Nyheter. Berättelsen slutade lyckligtvis bra, och kvinnan fick tillslut hjälp med att få bort ekorren ut i det fria.

Men kanske var det inte så konstigt att ekorren kom in genom just denna kvinnas öppna fönster. Hon hade nämligen satt upp en påse med nötter utanför fönstret, eftersom hon visste att ekorrarna levde i närheten, berättar hon i en artikel i Mitt i Stockholm. Så ett tips är att aldrig ha öppet mer än en liten glipa, om man inte bara ska vädra badrummet lite kort och befinner sig i närheten hela tiden.

Att sätta in fönster i badrummet

Om man har ett badrum utan fönster kan det göra underverk med en liten renovering. Det som är viktigt att tänka på när det gäller badrumsfönster är att monteringen sker korrekt, så att inte tätskiktet skadas. Det kan nämligen innebära att man får fuktskador i badrummet i framtiden. Det bästa är att anlita en behörig hantverkare från ett företag som fått goda omdömen från tidigare kunder, så att jobbet görs ordentligt.