Skapa ljus och rymd i enrummaren

I de större städerna, speciellt i Stockholm, bor många människor trångt. I Stockholm är det inte ovanligt att man bor i en liten enrummare ändå upp i trettioårsåldern. Åtminstone om man ska bo centralt. Ju längre utanför tullarna man kommer blir det självklart billigare, både att köpa och att hyra bostäder, och bor man i en förort har man antagligen råd med fler kvadratmetrar och rum. Att ha en liten lägenhet fungerar för de flesta bra så länge man bor själv. Är man två, eller kanske till och med på väg att bli tre, vill man förståeligt gärna ha åtminstone en tvårummare.

Tips för ett ljusare hem

Små lägenheter kan vara både mysiga och välplanerade. Däremot tenderar de ofta att kännas lite mörka. Antagligen på grund av den lilla ytan som lägenheten är på. Det finns inte så mycket rymd eller ställen att gå till i en liten enrummare och är den riktigt liten kan man nästan uppleva en klaustrofobisk känsla.

Självklart finns det många sätt att få hemmet ljusare. Att inreda med ljusa färger samt måla väggar och tak i vitt gör underverk för den lilla lägenheten. Att undvika tunga, mörka möbler samt tjocka, mörka gardiner är ett bra sätt att få lägenheten att kännas ljusare. Med skira ljusa gardiner får hemmet en mjuk känsla samtidigt som ljusinsläppet inte hämmas av mörka gardinlängder. I en enrummare har man inte så många väggar att slå ut så öppen planlösning, som annars är ett bra alternativ för att skapa ljus i ett mörkt hem, är i det här fallet inte ett alternativ.

Har man ett fönster i badrummet ska man självklart utnyttja detta ljusinsläpp till fullo. Att ha ett mörkt duschdraperi som hindrar ljuset från att strömma in är självklart inte optimalt. Att ta hjälp av inredningsglas är däremot ett bra sätt att släppa fram ljuset. Istället för duschdraperi eller duschkabin kan man sätta upp en genomskinlig glasvägg som skärmar av det övriga badrummet från duschen utan att på något sätt skymma ljusinsläppet.

I större lägenheter kan man använda sig av inredningsglas i fler rum än i badrummet. Att ha glasväggar eller innerväggar med fönster även mellan rummen skänker både ljus och personlighet till hemmet. Var kreativ och låt ditt hem bada i ljusa färger så ska du se hur ljus även en liten bostad faktiskt kan bli!