Renoverar för miljarder i sommar

När det kommer till renovering och sommar så är det något som hör ihop mycket fint. Tack vare ROT-avdraget har det även blir fler som bestämmer sig för att renovera under sin semester.

Vi svenskar är ett folk som gillar att njuta. Det ser man genom undersökningar som visar att vi älskar att resa och koppla av. Men även då det kommer till våra hem. Vi vill ha det fräscht och välkomnande och ett hem som känns som ett hem att komma hem till. Då fler och fler inser ROT-avdragets potential så har man sett att renoveringstrenden som vanligtvis är hög under sommaren nu har blivit rekordhög. Allt från att rusta upp med nya snygga trappor inomhus, slå ut en vägg till att lägga nytt golv eller byta ut vitvarorna.

85 miljarder

Enligt en artikel i Dn.se renoverar sex utav tio villaägare bostaden i sommar. Det är ungefär en miljon hushåll. Av dessa kommer ungefär hälften att använda sig av de hushållsnära tjänsterna enligt en undersökning från SBAB. En undersökning där de frågat 1400 villa-, radhus- och bostadsrättsägare i åldrarna 25 till 65. Undersökningen kom fram till följande:

  • En halv miljon människor använder sig av ROT-avdraget
  • Nio av tio anser att detta avdrag är bra för att rulla igång byggandet
  • En av dessa fem skulle avstå från en renovation om avdraget inte fanns
  • Över lag är de tillfrågade glada över avdraget och vill ha det kvar under lång tid.

Vidare när det kommer till renoveringar så använder människor lönen eller sparade pengar för att ha råd. När det kommer till att renoveringstrenden ökar kan manspekulera i att det har att göra med att man inte vågar sälja och satsar istället på att renovera. Men, man ska inte luras och tro att en femtedel av Sveriges befolkning har gått och vunnit på Triss. Det handlar om en prioriteringsfråga och då väljer allt fler svenskar att ställa in sin utlandssemester för att satsa på en renovering och för att sedan njuta i sitt nya fina hem istället.