Installera värmepump

Att installera en värmepump i hemmet är både bra för att sänka sina månadsvisa uppvärmningskostnader, men det är även bra för miljön – men tänk på att välja rätt värmepump att installera och sedan att du måste underhålla pumpen för att den ska fungera såsom den är tänkt att göra.

”Med rätt värmepump finns det pengar att spara, men det är viktigt att du väljer rätt modell och att du installerar den rätt.” läs mer här.

luftvärmepump MindreVid en renovering hemma kan det även vara värt att se över huruvida det är möjligt att installera en luft/vattenpunp eller rent av bergvärme. Dessa olika värmepumpar är nämligen inte bara bättre för miljön utan även för hushållets plånbok då man faktiskt kan sänka sin månadskostnad rejält i och med ett byte – men det gäller att välja rätt pump om detta ska bli verklighet. Enligt företaget K2 Energi är det flera faktorer som spelar in och det handlar om att pumpen ska ha rätt dimensioner och varken vara för stor eller för liten. Råkar man exempelvis väja en för stor pump kräver den mer el vilket gör att man inte alls sänker sina elkostnader och om man istället väljer en för liten pump blir värmetillförseln lidande. Så det gäller att vara noga när man väljer sin pump. Och om man inte vill ändra värmetillförseln i hela hemmet så finns det snart andra saker som man kan pröva. Till exempel skriver tidningen Ny Teknik om hur man börjar forska i huruvida det skulle fungera med värmepumpar i diskmaskinen precis som det redan nu fungerar i kylskåp.

Sköta om sin pump

Väljer man att installera en bergvärmepump så kräver den inte speciellt mycket underhållning, den klarar sig som den står. Men om man väljer en luftvärmepump ska man vara på det klara med att den kräver omvårdnad och rengöring om man vill att den ska fungera som den är tänkt att göra. Till exempel skriver tidningen Privata Affärer att det enklaste sättet att rengöra sin pump är genom att se över och dammsuga dammfiltren och sedan tvätta lamellerna med rengöringssprej som är specifikt avsedd för luftvärmepumpar. Sen är det bara att spreja vanligt vatten och torka så fungerar pumpen som ny igen!